сряда, 25 февруари 2009 г.

агресията в училищата

АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩАТА
Агресията е заложена в човешкото начало. В случая кои са факторите, които в последните години така са я отприщили в децата? Всеки ден, всеки човек може да даде различен отговор....
Кой всъщност е виновен- технологичният напредък, довел до вманиачаването на децата по игри, в които актовете на насилие не са рядкост, филми, в който героите са пичове, понеже дънят наред и имат модерни джаджи, които в случай, че едно дете ги притежава, пораждат закономерна злоба и завист у другите? Или родителите, които пренасят проблемите си върху децата, които смятат, че някой друг трябва да ги възпитава и които, виждайки поредната новина за детско насилие, си казват "Аууу, ужас. Добре, че моето дете не е такова". Кое точно кара тази агресия да избуи? Не че не я е имало преди, разбира се, че я е имало. Но може би не в такива граници. Или просто не така явно. Лошото е, че не става въпрос само за пощръклели хормони и проблеми на пуберитета. Става въпрос, че деветгодишни деца убиват... Става въпрос за безпрецедентна агресия, жестокост и злоба- искрени, защото децата винаги са искрени... Дали това е плодът на едно болно общество, което толерира законите на джунглата, в което насилието си е нещо нормално, ако не и модерно, общество, в което родителите бият децата, а после децата бият...децата?
Според просветния министър Даниел Вълчев системата за наказания в училищата не е достатъчна: „От много дълго време в училищата няма оценки за поведение, самите видове наказания са твърде съмнителни от гледна точка на ефекта, който постигат. Няма пречка да има оценка за поведение, но по-важното от моя гледна точка, е самата система от стимули и санкции, в частта им – санкции.”
И докато министерството, учителите и родителите взаимно се обвиняват за детската агресия, някое превиващо се от болка в училищния коридор дете, се чуди как да отмъсти на някое друго.
Едни от най-широко разпространените средства за самозащита сред тинейджърите са металните боксове. По пазарските сергии, наред с ловно-рибарските принадлежности, свободно се продават и метални боксове в различни размери и форми, дори и на достъпна цена. За закупуването им не е нужно разрешение, напротив няма никакви ограничения. Въпреки свободната си продажба боксът може да бъде опасно оръжие...
Всеки ден по новините, по вестниците и радиостанциите непрекъснато се споменават случаи с насилие от деца върху деца. Най-скорошен е случая с починалото от побой момче в Студентски град. Хладнокръвно, без думи, с един удар е прекъснат един млад живот...
Детската агресия като бурен започва да пониква все по-често. Корените и не са напълно ясни, но трябва всички да се постараем и да се справим с нея.

1 коментар:

Unknown каза...

Самата статия засяга наистина един ежедневен и важен проблем. Ежедневен, защото може да се наблюдава всеки ден, било то на улицата или в училище. Според мен причината за това поведение на днешните млади е комплексна. В едно болно, прогнило общество няма как системата да ражда здрави и пълноценни млади. Напротив. Още повече ако проследим веригата и започнем от родители, училище, улица, всичко това гради младият ЧОВЕК. Но когато нещата дали в дома, или в училището не вървят и са както трябва то нормално е и резултата да е налице. Агресията е като вулканичната дейност, тя търпи, наслагва се, увеличава се и в един момент с пълна сила изригва. А после се чудим "Кой е виновен?" Нещата са поправими за вбъдеще, когато се намерят подходящите мерки, но докато се намеря агресията в и извън училище е факт и от това страдат не само самите млади, но са и потърпевши околните. И така едно поколение младежи остава в оковите на своето бреме.